The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#126 2024-01-05 02:57:41

prospero
Member
Registered: 2023-03-26
Posts: 28  

Re: GNUinOS - Libre

aitor wrote:

Fixed in vdev-1.3.1. I've updated the images.

Wow, lightspeed fix!  🚀

Offline

#127 2024-01-06 02:21:56

zapper
Member
Registered: 2017-05-29
Posts: 856  

Re: GNUinOS - Libre

Btw, if you do have arm64 images for installing on a rockpro64, can you tell me what you recommend for installing it correctly?

Instructions another words. I read their website, but wasn't all too clear. Although, its possible I missed the 30MB unused partition part and thats why it failed lol.

Tried with devuan tho.

Last edited by zapper (2024-01-06 02:22:09)


Freedom is never more than one generation away from extinction. Feelings are not facts
If you wish to be humbled, try to exalt yourself long term  If you wish to be exalted, try to humble yourself long term
Favourite operating systems: Hyperbola Devuan OpenBSD
Peace Be With us All!

Offline

#128 2024-03-07 21:42:52

prospero
Member
Registered: 2023-03-26
Posts: 28  

Re: GNUinOS - Libre

I have been trying to boot from the JWM iso, but am getting a flashing screen with umpteen lines of this error message:

fail: dbus: unable to change to service directory: file does not exist

EDIT: no luck with the plasma-sysvinit iso either. I am getting error messages about glamor not getting enough instructions (64 vs. 128), so this is probably hardware related. I may try the xfce-sysvinit iso and see how that goes.

EDIT: the xfce-sysvinit live iso is running great, difficult to tell the difference with the installed xfce-runit system.

Last edited by prospero (2024-03-09 10:18:31)

Offline

#129 2024-03-09 21:37:30

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

prospero wrote:

I have been trying to boot from the JWM iso, but am getting a flashing screen with umpteen lines of this error message:

fail: dbus: unable to change to service directory: file does not exist

This is the runit behavior when dbus is missing, and I consider it a bug because it's very annoying if the user starts the session without any display manager, or even GUI. This is not the case in the JWM iso, though. So, does it mean that the installed system doesn't end up at a login screen? In live sessions, live-config activates the autologin and display manager is skipped. But the annoying message is hidden by the X session in either case, and the flashing screen only appears when shutting down the system. At me at least.


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#130 2024-03-10 00:34:12

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

I consider it a bug

... in gnuinos, I mean.

There are two runit services related to dbus in devuan: dbus itself, and the dependency fixer. Both services are provided by the same package, called runit-services. On the contrary, in gnuinos the latter is provided by runit-services, whereas the earlier is provided by dbus (since chimaera). This might be the source of the bug. Both packages should belong to the same packaging, being one or the other.

On the other hand, I noticed that one script has evaporated misteriously in my packaging. This script is invoked by the dependency fixer via sv check.

I'll try to fix these issues tomorrow.

Last edited by aitor (2024-03-10 00:34:41)


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#131 2024-03-10 11:17:43

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

Or maybe because the runit script should be provided by dbus-daemon instead of dbus.

Last edited by aitor (2024-03-10 11:18:24)


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#132 2024-03-10 11:35:43

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

I've updated the JWM images.


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#133 2024-03-10 12:36:01

prospero
Member
Registered: 2023-03-26
Posts: 28  

Re: GNUinOS - Libre

It looks like the new JWM image does not have the dbus problem any more, thanks!

After checking further, the issue that prevents the graphical session from starting seems to be the same as with plasma-sysvinit: glamor also complains that it does not get enough instructions. So it is likely hardware related. I now need to try with the latest xfce-runit image, maybe more recent versions of some GPU driver require higher specs.

The xfce-sysvinit image boots fine on the same hardware, though.

Last edited by prospero (2024-03-10 12:39:03)

Offline

#134 2024-03-10 13:26:52

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

The Intel dri2 driver. I thought that xserver-xorg-video-all would install xserver-xorg-video-intel, but it doesn't. New images will be available in a few minutes. Thanks for your tests.

Last edited by aitor (2024-03-10 13:28:12)


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#135 2024-03-10 15:03:47

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

aitor wrote:

I thought that xserver-xorg-video-all would install xserver-xorg-video-intel, but it doesn't. New images will be available in a few minutes

Done.

Last edited by aitor (2024-03-10 15:04:27)


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

#136 2024-03-10 15:08:44

prospero
Member
Registered: 2023-03-26
Posts: 28  

Re: GNUinOS - Libre

Great, thank you! Both now boot fine into their respective DE/WM. I can also confirm that the xfce-runit image is booting fine, as expected.

It is just amazing to have so much choice on aging harware, in complete freedom.

Offline

#137 2024-03-10 20:57:10

aitor
Member
From: basque country
Registered: 2016-12-03
Posts: 220  
Website

Re: GNUinOS - Libre

aitor wrote:

Both now boot fine into their respective DE/WM. I can also confirm that the xfce-runit image is booting fine, as expected.

Thanks for the info


If you work systematically, things will come by itself (Lev D. Landau)

Offline

Board footer