The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2024-01-20 14:44:46

abcde
Member
Registered: 2024-01-20
Posts: 5  

[SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

Hello,

at the boot the 6.5.0-5-amd64 Kernel (I Use Devuan Testing) I become follow Problem with udevadm: livacl.so.1 not Found. After this, my RAID is not found and the Boot is Failure. When I use the 6.5.0-4-amd64 have not this Problem. The Library ist found in libacl.so.1 => /lib/x86_64-linux-gnu/libacl.so.1

How can I solve the problem?
how can I add the library to initramfs?

Thanks.

Offline

#2 2024-01-20 18:38:35

abcde
Member
Registered: 2024-01-20
Posts: 5  

Re: [SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

I have found a Workaround:

in the Directory /usr/share/initramfs-tools/hooks add a Script with follow Content:

#!/bin/sh

  PREREQ=""

  prereqs()
  {
          echo "$PREREQ"
  }

  case $1 in
  # get pre-requisites
  prereqs)
          prereqs
          exit 0
          ;;
  esac

  . /usr/share/initramfs-tools/hook-functions
  cp -pnL /lib/x86_64-linux-gnu/libacl.so.1 ${DESTDIR}/lib/x86_64-linux-gnu/

and this Solve the Problem. But, Why the Default Hooks and Scripts of initramfs Programs not copy the libacl.so.1 to the initramfs?

Offline

#3 2024-01-20 19:33:10

rolfie
Member
Registered: 2017-11-25
Posts: 1,055  

Re: [SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

I guess it has something to do with usrmerge, I would guess you will need to activate/install usrmerge. There are a few threads in this forum ...

Last edited by rolfie (2024-01-20 21:17:58)

Offline

#4 2024-01-21 18:07:17

abcde
Member
Registered: 2024-01-20
Posts: 5  

Re: [SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

I have installed usrmerge. The Problem started after a few days where I installed usrmerge.

Offline

#5 2024-01-21 18:37:33

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 3,144  

Re: [SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

IIUC usrmerge needs to be installed BEFORE moving to Excalibur or Ceres to avoid breakage. Will likely take some doing to unravel . . .

Online

#6 2024-01-21 18:47:10

abcde
Member
Registered: 2024-01-20
Posts: 5  

Re: [SOLVED] Problem with udevadm and initramfs on boot

OK. The Problem was:

I must purge the usrmerge Packet (remove or reinstall is not enough!) and than install usrmerge. And I had to manually set the Link from /sbin/udevadm to /bin/udevadm.

Thanks for you Help.

Last edited by abcde (2024-01-21 18:47:51)

Offline

Board footer