The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2018-07-30 12:54:22

keos
Member
Registered: 2017-06-16
Posts: 170  

My devuan_ascii need to be reiniciated.

Hi everybody,

I have some problems with unstability in the system, some delays when open and running a navegator, etc, but i have realized that devuan_ascii is vey stable after reiniciate the system again, then everything works fast without any problem. I will like to know if this is normal. Thanks!.


devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso  [Xfce]

Graphics: AMD Radeon HD 7640G integrated graphics
GPU: AMD/ATI Trinity [Radeon HD 7640G]

Offline

#2 2018-07-30 14:38:45

Ogis1975
Member
Registered: 2017-04-21
Posts: 55  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

I noticed similar symptoms when I used  init system-OpenRC. What init system do you use?

Last edited by Ogis1975 (2018-07-30 14:44:10)

Offline

#3 2018-07-30 16:55:57

keos
Member
Registered: 2017-06-16
Posts: 170  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

Good question, i have no idea what init has devuan ascii.

keos@kaos:~$ dpkg --search /sbin/init
sysvinit-core: /sbin/init
keos@kaos:~$

man init:

INIT(8)               Linux System Administrator's Manual              INIT(8)

NAME
       init, telinit - process control initialization

SYNOPSIS
       /sbin/init [ -a ] [ -s ] [ -b ] [ -z xxx ] [ 0123456Ss ]
       /sbin/telinit [ -t SECONDS ] [ 0123456sSQqabcUu ]
       /sbin/telinit [ -e VAR[=VAL] ]
...


devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso  [Xfce]

Graphics: AMD Radeon HD 7640G integrated graphics
GPU: AMD/ATI Trinity [Radeon HD 7640G]

Offline

#4 2018-07-30 17:16:53

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,371  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

@keos . . . I noticed you listed the devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso.  Are you aware that the stable version was released in June?  An upgraded RC should get you to the same place but using the stable iso is a more direct way to do it.

Offline

#5 2018-07-30 17:31:14

keos
Member
Registered: 2017-06-16
Posts: 170  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

keos@kaos:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID:    Devuan
Description:    Devuan GNU/Linux 2.0 (ascii)
Release:    2.0
Codename:    ascii
keos@kaos:~$


devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso  [Xfce]

Graphics: AMD Radeon HD 7640G integrated graphics
GPU: AMD/ATI Trinity [Radeon HD 7640G]

Offline

#6 2018-07-31 14:31:01

Ogis1975
Member
Registered: 2017-04-21
Posts: 55  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

keos wrote:

Good question, i have no idea what init has devuan ascii.

By default, Devuan ascii uses SysVinit. OpenRC  is a option which can be selected in the column "expert install". How did you install the operating system? Have you used "expert install" option and have chosen OpenRC?

Offline

#7 2018-07-31 17:05:06

keos
Member
Registered: 2017-06-16
Posts: 170  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

Hi Ogis1975,

No, i never go for an expert installation. And it was recently that i did a full-upgrade, that is all.

Are you asking me now to change to OpenRC? if so, how can i do that? synaptic? and .. if SysVinit is the one indicated for ascii why to change to...?

And after all, i'm not sure what it is the init installed since 'man init' gives this telinit ...

-- sorry for my error. I went now to synaptic and i found that the init installed is SysVinit, OpenRC is not installed and telinit do not exist.

Last edited by keos (2018-07-31 17:18:50)


devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso  [Xfce]

Graphics: AMD Radeon HD 7640G integrated graphics
GPU: AMD/ATI Trinity [Radeon HD 7640G]

Offline

#8 2018-08-01 15:01:33

Ogis1975
Member
Registered: 2017-04-21
Posts: 55  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

Are you asking me now to change to OpenRC? if so, how can i do that?

No! Don’t do that.  OpenRC is experimental software. Please read my post #29.

And it was recently that i did a full-upgrade, that is all.

Very strange. After the last updates, I did not cope with the problems you mentioned.

Last edited by Ogis1975 (2018-08-01 15:02:37)

Offline

#9 2018-09-16 16:26:20

keos
Member
Registered: 2017-06-16
Posts: 170  

Re: My devuan_ascii need to be reiniciated.

i'm still having the same problem ... mad


devuan_ascii_2.0.0-rc_amd64_desktop-live.iso  [Xfce]

Graphics: AMD Radeon HD 7640G integrated graphics
GPU: AMD/ATI Trinity [Radeon HD 7640G]

Offline

Board footer