The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2017-08-05 01:23:44

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

iPhone and PTP Camera are not being mounted

Hi All,

The iPhone and my Camera are not being mounted by Thunar but as you can see below, via the lsusb command, the system is seeing them.

Bus 001 Device 005: ID 05ac:1294 Apple, Inc. iPhone 3GS
Bus 001 Device 006: ID 04cb:01c1 Fuji Photo Film Co., Ltd FinePix F31fd (PTP)

Does anyone have a solution?

Thanks, MTB.

Offline

#2 2017-08-07 21:07:08

greenjeans
Member
Registered: 2017-04-07
Posts: 282
Website

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

Have you checked Thunar's Preferences?  Edit>>Preferences>>Advanced>>Volume management


https://sourceforge.net/projects/vuu-do/
Vuu-do GNU/Linux, minimal 64 and 32 bit Devuan-based openbox and mate systems to build on, maximal versions if you prefer your linux fully-loaded.

Refracta and Miyolinux had too many tequila shots one night...    ....9 months later a vuu-do chile was born.....;-)

Offline

#3 2017-08-07 22:57:05

ralph.ronnquist
Administrator
From: Clifton Hill, Victoria, AUS
Registered: 2016-11-30
Posts: 101

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

Sometimes jmtpfs is sufficient.

Offline

#4 2017-08-08 01:52:58

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

greenjeans wrote:

Have you checked Thunar's Preferences?  Edit>>Preferences>>Advanced>>Volume management

Enable Volume Management is already checked.

Offline

#5 2017-08-08 02:12:52

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

ralph.ronnquist wrote:

Sometimes jmtpfs is sufficient.

My Fuji camera is PTP and it doesn't detect the iPhone 3GS neither.

Offline

#6 2017-08-08 03:00:18

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 552

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

I have an old Canon Powershot (PTP) that wouldn't mount on Jessie.  I can't remember how I got it working but it now automounts at gphoto2://[usb:001,056]/ with root permissions.  A notification pops up and the directory appears in the Thunar side pane tree.

That directory contains these sub-directories,
    DCIM - photos are here
    MISC - empty

So you might want to install gphoto2 and see if it can find your camera at least.  Some searching on the above might give you additional hints.  No clues about your phone - don't have one.

Offline

#7 2017-08-08 03:05:11

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

golinux wrote:

I have an old Canon Powershot (PTP) that wouldn't mount on Jessie.  I can't remember how I got it working but it now automounts at gphoto2://[usb:001,056]/ with root permissions.  A notification pops up and the directory appears in the Thunar side pane tree.

That directory contains these sub-directories,
    DCIM - photos are here
    MISC - empty

So you might want to install gphoto2 and see if it can find your camera at least.  Some searching on the above might give you additional hints.  No clues about your phone - don't have one.

That's funny I suppose as the following are installed but not gphoto2.

libgphoto2-6
libgphoto2-l10n
libgphoto2-port10

I'll install gphoto2 now and see what happens.

Offline

#8 2017-08-08 03:09:15

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

Do I need to restart the session for the installation of gphoto2 to take effect?

Offline

#9 2017-08-08 03:15:01

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 552

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

I have no idea.  Try without.  Then the next option would be to log out/in.  Then a reboot if all else fails.   I'll keep my fingers crossed for you!  Sorry it took me a few days to get around to pulling out the camera to get the info.

Offline

#10 2017-08-08 03:29:57

mtbvfr
Member
Registered: 2017-07-29
Posts: 21

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

golinux wrote:

I have no idea.  Try without.  Then the next option would be to log out/in.  Then a reboot if all else fails.   I'll keep my fingers crossed for you!  Sorry it took me a few days to get around to pulling out the camera to get the info.

Nope, no joy. sad

Offline

#11 2017-08-08 04:18:55

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 552

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

One more thing to try.  I also have libgphoto2-port12 version 2.5.8-1~bpo8+1 installed.  This was likely just a fluke because early on amprolla was merging bpo into the main repos.   Took me a while to catch on to that so I do have some bpo mixed in that I ordinarily wouldn't have.  But perhaps that's what gphoto2 needs?  If all else fails, maybe a card reader would work?

Offline

#12 2017-08-08 07:41:22

ralph.ronnquist
Administrator
From: Clifton Hill, Victoria, AUS
Registered: 2016-11-30
Posts: 101

Re: iPhone and PTP Camera are not being mounted

Also, you should check permissions on /dev/bus/usb/001/00[56]
If udev doesn't recognize their vendor/product id, it'll just set up "generic" nodes, which probably are not accessible by a user.

Offline

Board footer