The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2024-01-07 14:56:06

rdav
Member
Registered: 2017-06-30
Posts: 40  

[SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

This happened a few days ago after an upgrade.
No usable X sessions available!
I ssh from another machine to get to a vterm, kill the wm (SLiM) and get to a console.

Thanks in advance for your help!

Xorg.0.log as root user has no keyboard or mouse modules loading.
/var/log/Xorg.0.log

 [    20.082] 
X.Org X Server 1.21.1.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[    20.082] Current Operating System: Linux beanz 6.6.8-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.6.8-1 (2023-12-22) x86_64
[    20.082] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.6.8-amd64 root=UUID=59d2e3aa-fbb4-4c21-a3ad-d0d7af3337b7 ro video=1024x768 net.ifnames=1 pcie_aspm=off
[    20.082] xorg-server 2:21.1.10-1devuan1 (https://www.devuan.org/os/community) 
[    20.082] Current version of pixman: 0.42.2
[    20.082]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[    20.082] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    20.082] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan  8 01:23:34 2024
[    20.086] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    20.088] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    20.088] (==) No screen section available. Using defaults.
[    20.088] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    20.088] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    20.088] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[    20.088] (==) Automatically adding devices
[    20.088] (==) Automatically enabling devices
[    20.088] (==) Automatically adding GPU devices
[    20.088] (==) Automatically binding GPU devices
[    20.088] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    20.099] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    20.099]    Entry deleted from font path.
[    20.108] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        built-ins
[    20.108] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    20.108] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    20.108] (II) Loader magic: 0x5563ed924ea0
[    20.108] (II) Module ABI versions:
[    20.108]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    20.108]    X.Org Video Driver: 25.2
[    20.108]    X.Org XInput driver : 24.4
[    20.108]    X.Org Server Extension : 10.0
[    20.108] (++) using VT number 7

[    20.108] (II) seat-libseat: libseat integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling libseat integration
[    20.108] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    20.108] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/drm/card0
[    20.111] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:11be:103c:176c rev 161, Mem @ 0xd8000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00005000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[    20.111] (II) LoadModule: "glx"
[    20.112] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    20.121] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    20.121]    compiled for 1.21.1.10, module version = 1.0.0
[    20.121]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    20.620] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[    20.620] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[    20.620] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
[    20.620] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    20.620] (II) LoadModule: "modesetting"
[    20.620] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    20.621] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    20.621]    compiled for 1.21.1.10, module version = 1.21.1
[    20.621]    Module class: X.Org Video Driver
[    20.621]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    20.621] (II) LoadModule: "fbdev"
[    20.621] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    20.622] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    20.622]    compiled for 1.21.1.3, module version = 0.5.0
[    20.622]    Module class: X.Org Video Driver
[    20.622]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    20.622] (II) LoadModule: "vesa"
[    20.622] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    20.622] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    20.622]    compiled for 1.21.1.9, module version = 2.6.0
[    20.622]    Module class: X.Org Video Driver
[    20.622]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    20.622] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    20.622] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    20.622] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    20.625] (II) modeset(0): using drv /dev/dri/card0
[    20.625] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    20.625] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    20.625] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    20.625] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    20.625] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    20.625]    compiled for 1.21.1.10, module version = 0.0.2
[    20.625]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[    20.626] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    20.626] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    20.626] (==) modeset(0): RGB weight 888
[    20.626] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[    20.626] (II) Loading sub module "glamoregl"
[    20.626] (II) LoadModule: "glamoregl"
[    20.626] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[    20.636] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[    20.636]    compiled for 1.21.1.10, module version = 1.0.1
[    20.636]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    21.022] (II) modeset(0): glamor X acceleration enabled on NVE4
[    21.022] (II) modeset(0): glamor initialized
[    21.022] (==) modeset(0): VariableRefresh: disabled
[    21.022] (==) modeset(0): AsyncFlipSecondaries: disabled
[    21.057] (II) modeset(0): Output LVDS-1 has no monitor section
[    21.120] (II) modeset(0): Output DP-1 has no monitor section
[    21.184] (II) modeset(0): Output DP-2 has no monitor section
[    21.184] (II) modeset(0): Output eDP-1 has no monitor section
[    21.248] (II) modeset(0): Output DP-3 has no monitor section
[    21.259] (II) modeset(0): Output VGA-1 has no monitor section
[    21.294] (II) modeset(0): EDID for output LVDS-1
[    21.294] (II) modeset(0): Manufacturer: AUO  Model: 219d  Serial#: 0
[    21.294] (II) modeset(0): Year: 2011  Week: 0
[    21.294] (II) modeset(0): EDID Version: 1.4
[    21.294] (II) modeset(0): Digital Display Input
[    21.294] (II) modeset(0): 6 bits per channel
[    21.294] (II) modeset(0): Digital interface is undefined
[    21.294] (II) modeset(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 38  vert.: 21
[    21.294] (II) modeset(0): Gamma: 2.20
[    21.294] (II) modeset(0): No DPMS capabilities specified
[    21.294] (II) modeset(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 
[    21.294] (II) modeset(0): First detailed timing is preferred mode
[    21.294] (II) modeset(0): Preferred mode is native pixel format and refresh rate
[    21.294] (II) modeset(0): redX: 0.620 redY: 0.340   greenX: 0.330 greenY: 0.570
[    21.294] (II) modeset(0): blueX: 0.150 blueY: 0.060   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
[    21.294] (II) modeset(0): Manufacturer's mask: 0
[    21.294] (II) modeset(0): Supported detailed timing:
[    21.294] (II) modeset(0): clock: 141.0 MHz   Image Size:  381 x 214 mm
[    21.294] (II) modeset(0): h_active: 1920  h_sync: 1968  h_sync_end 2068 h_blank_end 2112 h_border: 0
[    21.294] (II) modeset(0): v_active: 1080  v_sync: 1083  v_sync_end 1089 v_blanking: 1112 v_border: 0
[    21.294] (II) modeset(0): Supported detailed timing:
[    21.294] (II) modeset(0): clock: 94.0 MHz   Image Size:  381 x 214 mm
[    21.294] (II) modeset(0): h_active: 1920  h_sync: 1968  h_sync_end 2068 h_blank_end 2112 h_border: 0
[    21.294] (II) modeset(0): v_active: 1080  v_sync: 1083  v_sync_end 1089 v_blanking: 1112 v_border: 0
[    21.294] (II) modeset(0): Unknown vendor-specific block 2
[    21.294] (II) modeset(0): EDID (in hex):
[    21.294] (II) modeset(0):   00ffffffffffff0006af9d2100000000
[    21.294] (II) modeset(0):   001501049026157802c8959e57549226
[    21.294] (II) modeset(0):   0f505400000001010101010101010101
[    21.294] (II) modeset(0):   010101010101143780c0703820403064
[    21.295] (II) modeset(0):   36007dd610000018b82480c070382040
[    21.295] (II) modeset(0):   306436007dd610000018000000000000
[    21.295] (II) modeset(0):   00000000000000000000000000000002
[    21.295] (II) modeset(0): Printing probed modes for output LVDS-1
[    21.295] (II) modeset(0): Modeline "1920x1080"x60.0  141.00  1920 1968 2068 2112  1080 1083 1089 1112 -hsync -vsync (66.8 kHz eP)
....
[    21.356] (II) modeset(0): EDID for output DP-1
[    21.420] (II) modeset(0): EDID for output DP-2
[    21.420] (II) modeset(0): EDID for output eDP-1
[    21.484] (II) modeset(0): EDID for output DP-3
[    21.494] (II) modeset(0): EDID for output VGA-1
[    21.494] (II) modeset(0): Output LVDS-1 connected
[    21.494] (II) modeset(0): Output DP-1 disconnected
[    21.494] (II) modeset(0): Output DP-2 disconnected
[    21.494] (II) modeset(0): Output eDP-1 disconnected
[    21.494] (II) modeset(0): Output DP-3 disconnected
[    21.494] (II) modeset(0): Output VGA-1 disconnected
[    21.494] (II) modeset(0): Using exact sizes for initial modes
[    21.494] (II) modeset(0): Output LVDS-1 using initial mode 1920x1080 +0+0
[    21.494] (==) modeset(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    21.494] (==) modeset(0): DPI set to (96, 96)
[    21.494] (II) Loading sub module "fb"
[    21.494] (II) LoadModule: "fb"
[    21.495] (II) Module "fb" already built-in
[    21.495] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    21.495] (II) Unloading fbdev
[    21.495] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[    21.495] (II) Unloading fbdevhw
[    21.495] (II) UnloadModule: "vesa"
[    21.495] (II) Unloading vesa
[    21.510] (==) modeset(0): Backing store enabled
[    21.510] (==) modeset(0): Silken mouse enabled
[    21.522] (II) modeset(0): Initializing kms color map for depth 24, 8 bpc.
[    21.522] (==) modeset(0): DPMS enabled
[    21.522] (II) modeset(0): [DRI2] Setup complete
[    21.522] (II) modeset(0): [DRI2]   DRI driver: nouveau
[    21.522] (II) modeset(0): [DRI2]   VDPAU driver: nouveau
[    21.522] (II) Initializing extension Generic Event Extension
[    21.522] (II) Initializing extension SHAPE
[    21.523] (II) Initializing extension MIT-SHM
[    21.523] (II) Initializing extension XInputExtension
[    21.523] (II) Initializing extension XTEST
[    21.523] (II) Initializing extension BIG-REQUESTS
[    21.523] (II) Initializing extension SYNC
[    21.523] (II) Initializing extension XKEYBOARD
[    21.523] (II) Initializing extension XC-MISC
[    21.523] (II) Initializing extension SECURITY
[    21.524] (II) Initializing extension XFIXES
[    21.524] (II) Initializing extension RENDER
[    21.524] (II) Initializing extension RANDR
[    21.524] (II) Initializing extension COMPOSITE
[    21.524] (II) Initializing extension DAMAGE
[    21.525] (II) Initializing extension MIT-SCREEN-SAVER
[    21.525] (II) Initializing extension DOUBLE-BUFFER
[    21.525] (II) Initializing extension RECORD
[    21.525] (II) Initializing extension DPMS
[    21.525] (II) Initializing extension Present
[    21.525] (II) Initializing extension DRI3
[    21.525] (II) Initializing extension X-Resource
[    21.526] (II) Initializing extension XVideo
[    21.526] (II) Initializing extension XVideo-MotionCompensation
[    21.526] (II) Initializing extension SELinux
[    21.526] (II) SELinux: Disabled on system
[    21.526] (II) Initializing extension GLX
[    21.534] (II) AIGLX: Loaded and initialized nouveau
[    21.534] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[    21.534] (II) Initializing extension XFree86-VidModeExtension
[    21.534] (II) Initializing extension XFree86-DGA
[    21.534] (II) Initializing extension XFree86-DRI
[    21.534] (II) Initializing extension DRI2
[    21.535] (II) modeset(0): Damage tracking initialized
[    21.535] (II) modeset(0): Setting screen physical size to 508 x 285
[    21.623] (II) modeset(0): Disabling kernel dirty updates, not required.

Xorg.0.log from startx is a bit different, no X and falls back to console.
Note: (EE) cannot open /dev/dri/card0

 [   646.179] 
X.Org X Server 1.21.1.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[   646.180] Current Operating System: Linux beanz 6.6.8-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.6.8-1 (2023-12-22) x86_64
[   646.180] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.6.8-amd64 root=UUID=59d2e3aa-fbb4-4c21-a3ad-d0d7af3337b7 ro video=1024x768 net.ifnames=1 pcie_asp
m=off
[   646.181] xorg-server 2:21.1.10-1devuan1 (https://www.devuan.org/os/community) 
[   646.181] Current version of pixman: 0.42.2
[   646.181]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[   646.181] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   646.183] (==) Log file: "/home/rd/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Mon Jan  8 01:34:00 2024
[   646.183] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   646.183] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   646.183] (==) No screen section available. Using defaults.
[   646.183] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   646.183] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   646.183] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[   646.183] (==) Automatically adding devices
[   646.183] (==) Automatically enabling devices
[   646.183] (==) Automatically adding GPU devices
[   646.183] (==) Automatically binding GPU devices
[   646.183] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   646.183] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[   646.183]    Entry deleted from font path.
[   646.183] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        built-ins
[   646.183] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   646.183] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   646.183] (II) Loader magic: 0x55dfe45faea0
[   646.183] (II) Module ABI versions:
[   646.183]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   646.183]    X.Org Video Driver: 25.2
[   646.183]    X.Org XInput driver : 24.4
[   646.183]    X.Org Server Extension : 10.0
[   646.183] (++) using VT number 1

[   646.183] (II) seatd_libseat init
[   646.184] (II) [libseat/libseat.c:73] Seat opened with backend 'seatd'
[   646.184] (II) [libseat/backend/seatd.c:212] Enabling seat
[   646.184] (II) seatd_libseat enable
[   646.184] (II) seatd_libseat handled 2 events
[   646.284] (II) seatd_libseat client activated
[   646.284] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   646.284] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/drm/card0
[   646.285] (II) seatd_libseat try open graphics /dev/dri/card0
[   646.285] (II) seatd_libseat opened graphics: /dev/dri/card0 (1:12)
[   646.285] (EE) cannot open /dev/dri/card0
[   646.291] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:11be:103c:176c rev 161, Mem @ 0xd8000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00005000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[   646.291] (II) LoadModule: "glx"
[   646.292] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   646.294] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   646.294]    compiled for 1.21.1.10, module version = 1.0.0
[   646.294]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   646.567] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[   646.567] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[   646.567] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
[   646.567] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   646.567] (II) LoadModule: "modesetting"
[   646.568] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   646.568] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   646.568]    compiled for 1.21.1.10, module version = 1.21.1
[   646.568]    Module class: X.Org Video Driver
[   646.568]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[   646.568] (II) LoadModule: "fbdev"
[   646.568] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[   646.568] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[   646.568]    compiled for 1.21.1.3, module version = 0.5.0
[   646.568]    Module class: X.Org Video Driver
[   646.568]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[   646.568] (II) LoadModule: "vesa"
[   646.568] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[   646.568] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[   646.568]    compiled for 1.21.1.9, module version = 2.6.0
[   646.568]    Module class: X.Org Video Driver
[   646.568]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[   646.568] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   646.568] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[   646.568] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[   646.568] xf86EnableIO: failed to enable I/O ports 0000-03ff (Operation not permitted)
[   646.568] (EE) open /dev/dri/card0: Permission denied
[   646.568] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[   646.568] (EE) open /dev/dri/card0: Permission denied
[   646.568] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   646.568] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   646.569] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   646.569] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   646.569]    compiled for 1.21.1.10, module version = 0.0.2
[   646.569]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[   646.569] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
[   646.569] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[   646.569] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   646.569] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   646.569] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   646.569] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   646.569]    compiled for 1.21.1.10, module version = 0.0.2
[   646.569]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[   646.569] (EE) open /dev/fb0: Permission denied
[   646.569] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[   646.569] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[   646.569] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   646.569] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   646.569] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   646.569] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   646.569] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[   646.569] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[   646.569] (EE) 
Fatal server error:
[   646.569] (EE) no screens found(EE) 
[   646.569] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
 for help. 
[   646.569] (EE) Please also check the log file at "/home/rd/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
[   646.569] (EE) 
[   646.569] (II) seatd_libseat finish
[   646.571] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Permissions at /dev/dri

$ ls -la /dev/dri
total 0
drwxr-xr-x  2 root root       80 Jan  8 01:23 .
drwxr-xr-x 11 root root     3200 Jan  8 01:34 ..
crw-------  1 root root 226,   0 Jan  8 01:23 card0
crw-rw-rw-  1 root root 226, 128 Jan  8 01:23 renderD128

this laptop via inxi

~$  inxi -Fxxxrz
System:                                                                                                                                       
  Kernel: 6.6.8-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.0                                                                           
    clocksource: tsc Desktop: N/A dm: SLiM v: 1.4.0 Distro: Devuan GNU/Linux 6
    (excalibur/ceres) excalibur ceres                                  
Machine:                                                               
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8770w                                                                            
    v: A1029CD10000 serial: <superuser required> Chassis: type: 10
    serial: <superuser required>                                       
  Mobo: Hewlett-Packard model: 176C v: KBC Version 50.1F                                                                                      
    serial: <superuser required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68IAV Ver. F.66                                                                     
    date: 07/13/2017                                                   
Battery:                                                               
  ID-1: BAT0 charge: 54.4 Wh (98.0%) condition: 55.5/55.5 Wh (100.0%)
    volts: 16.5 min: 14.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion                                                                         
    serial: <filter> status: not charging                         
CPU:                                                                                                                                          
  Info: quad core model: Intel Core i7-3740QM bits: 64 type: MT MCP    
    smt: enabled arch: Ivy Bridge rev: 9 cache: L1: 256 KiB L2: 1024 KiB
    L3: 6 MiB                                                                                                                                 
  Speed (MHz): avg: 1199 high: 1200 min/max: 1200/3700 cores: 1: 1200
    2: 1200 3: 1200 4: 1200 5: 1200 6: 1200 7: 1197 8: 1200 bogomips: 43103
  Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:                                                                                                                                     
  Device-1: NVIDIA GK104GLM [Quadro K3000M] vendor: Hewlett-Packard                                                                           
    driver: nouveau v: kernel arch: Kepler pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16
ports: active: LVDS-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, VGA-1, eDP-1                                                                        [34/80]
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:11be class-ID: 0300 temp: 47.0 C
  Device-2: Chicony Integrated HP HD Webcam driver: N/A type: USB rev: 2.0
    speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-1.3:3 chip-ID: 04f2:b230 class-ID: 0e02
    serial: <filter>
  Display: server: X.org v: 1.21.1.10 driver: X: loaded: vesa
    unloaded: fbdev,modesetting gpu: nouveau display-ID: localhost:10.0
  Monitor-1: LVDS-1 model: AU Optronics 0x219d res: 1920x1080 dpi: 128
    size: 381x214mm (15x8.43") diag: 437mm (17.2") modes: max: 1920x1080
    min: 640x350
  API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia nouveau platforms: device: 0 drv: nouveau
    device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: nouveau inactive: gbm,wayland,x11
  API: OpenGL Message: No GL data available.
Audio:
  Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
    vendor: Hewlett-Packard 7 driver: N/A bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1e20
    class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA GK104 HDMI Audio vendor: Hewlett-Packard driver: N/A
    pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0a
    class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.6.8-amd64 status: inactive
  Server-1: PipeWire v: 1.0.0 status: off
  Server-2: PulseAudio v: 16.1 status: off
Network:
  Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
    driver: e1000e v: kernel port: 6040 bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:1502
    class-ID: 0200
  IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: N/A pcie: speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 bus-ID: 25:00.0 chip-ID: 8086:422b class-ID: 0280
Drives:
  Local Storage: total: 5.91 TiB used: 4.26 TiB (72.0%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 500GB size: 465.76 GiB
    speed: 6.0 Gb/s tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 4B6Q scheme: MBR
  ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST2000LM015-2E8174 size: 1.82 TiB
    speed: 6.0 Gb/s tech: HDD rpm: 5400 serial: <filter> fw-rev: SDM1
ID-3: /dev/sdc vendor: Seagate model: ST4000LM024-2AN17V size: 3.64 TiB
    type: USB rev: 2.1 spd: 480 Mb/s lanes: 1 tech: HDD rpm: 5526
    serial: <filter> fw-rev: 153E scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / size: 146.97 GiB used: 13.54 GiB (9.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
  ID-2: /home size: 309.33 GiB used: 252.01 GiB (81.5%) fs: ext4
    dev: /dev/sda2
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 32.42 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
    dev: /dev/sdb1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nouveau temp: 47.0 C
  Fan Speeds (rpm): N/A
Repos:
  Packages: pm: dpkg pkgs: 2998
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list
    1: deb http://deb.devuan.org/merged/ ceres contrib non-free main non-free-firmware
    2: deb http://deb.devuan.org/merged/ testing contrib non-free main non-free-firmware
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/deb-multimedia.list
    1: deb http://www.deb-multimedia.org sid main non-free
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
    1: deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/microsoft-edge.list
    1: deb [arch=amd64] https://packages.microsoft.com/repos/edge/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/skype-stable.list
    1: deb [arch=amd64] https://repo.skype.com/deb stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/spotify.list
    1: deb http://repository.spotify.com stable non-free
Info:
  Processes: 202 Uptime: 22m wakeups: 0 Memory: total: 32 GiB
  available: 31.29 GiB used: 821.7 MiB (2.6%) Init: SysVinit v: 3.08
  runlevel: 2 default: 2 Compilers: gcc: 13.2.0 alt: 10/12/13 Shell: Bash
  v: 5.2.21 running-in: tmux: inxi: 3.3.31

Last edited by rdav (2024-01-10 08:09:50)

Offline

#2 2024-01-07 15:10:04

rolfie
Member
Registered: 2017-11-25
Posts: 1,011  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

When I read the available outputs its not Daedalus you are running but a mixture from Excalibur (Testing) and Ceres (Unstable). Don't know if that is a good idea. Issues to be expected?

Don't think that its related, but I would replace slim (deprecated) by lightdm.

Edith: sorry for my unqualified rant. Both my Excalibur only VM Lightdm/Mate and Lightdm/Cinnamon work fine.

Last edited by rolfie (2024-01-07 15:21:29)

Offline

#3 2024-01-07 15:34:09

rdav
Member
Registered: 2017-06-30
Posts: 40  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Hi Rolfie,
Thanks for that, Yeah, I noticed to that after the reports were generated!
in defence:

$ cat /etc/devuan_version 
daedalus/ceres

I have thought about rolling back to stable, though, it was running nicely for over a year, till a few days ago!

I have tried lightdm, but it refuses to even get to show a X screen and falls back to the console.
I have another go at lightdm and other dms over the next few days.
thanks again for your suggestions!

Offline

#4 2024-01-07 16:08:55

rolfie
Member
Registered: 2017-11-25
Posts: 1,011  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Maybe you started off from Daedalus since neither Excalibur no ceres have any installation media. And when that entry isn't updated .... In any case the sources.list tells the truth.

Well, you laptop isn't brand new, so Daedalus should work fine. On the other hand a clean testing = Excalibur also might have some charms to you. But both will require a clean install, you won't be able to easily clean up the mixture you got.

Last edited by rolfie (2024-01-07 16:50:52)

Offline

#5 2024-01-10 07:36:00

stultumanto
Member
Registered: 2023-12-12
Posts: 42  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Looking at the end of your Xorg.0.log, I see it progressively failing to load various video drivers due to permission issues, then exiting with a "no screens found" error:

[   646.568] (EE) open /dev/dri/card0: Permission denied
[   646.568] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[...]
[   646.569] (EE) Unable to find a valid framebuffer device
[   646.569] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[...]
[   646.569] (EE) open /dev/fb0: Permission denied
[   646.569] vesa: Refusing to run, Framebuffer or dri device present
[   646.569] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[   646.569] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[...]
Fatal server error:
[   646.569] (EE) no screens found(EE) 

A similar thing happened to me several days ago after an Excalibur update. The system had an Intel iGPU and had been using the modesetting driver, which stopped working for unknown reasons. I suspect it was related to the usrmerge issues, as it happened at the same time as other confirmed usrmerge issues. I was able to get X running again by forcing it to use the Intel driver. It's possible the modesetting driver would work again now that I've merged /usr, but I haven't had a chance to test it.

Offline

#6 2024-01-10 08:13:31

rdav
Member
Registered: 2017-06-30
Posts: 40  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Hi stultumanto,
Thanks for the insight!
Did you do force X to use the intel driver via /etc/X11/xorg.conf or some other way?
As in kernel parameters at boot time?
Thanks again,
- rdav

Offline

#7 2024-01-10 11:50:30

ralph.ronnquist
Administrator
From: Clifton Hill, Victoria, AUS
Registered: 2016-11-30
Posts: 1,096  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Note that the /dev/dri/* devnodes should be in group video and the same for /dev/fb0; group video with read+write access. They are made so by eudev, so the first guess would be that you are using some other hotplug handler which fails to do so.

The second part of that is that the user also needs to be in group video.

Offline

#8 2024-01-11 01:22:20

rdav
Member
Registered: 2017-06-30
Posts: 40  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Hi ralph.ronnquist
thanks for that, another clue!
TLDR: eudev isn't running as it can't find sed because PATH in the script won't go to /usr/bin as its PATH="/lib/udev:/sbin:/bin"
For eudev/unstable 3.2.14-1 amd64
and sed/unstable 4.9-2 amd64

I edited /etc/init.d/eudev to include /usr/bin in the PATH
Started service eudev, wowee saw a bunch of text fly up the screen!
Restarted service slim, got a working keyboard and logged in!
Yippee!
Thanks for the hint, that's solved it for now.
Until eudev gets updated with the  PATH="/lib/udev:/sbin:/bin"

Details:

# ls -la /dev/dri
total 0
drwxr-xr-x  2 root root       80 Jan 11 11:03 .
drwxr-xr-x 11 root root     3260 Jan 11 11:03 ..
crw-------  1 root root 226,   0 Jan 11 11:03 card0
crw-rw-rw-  1 root root 226, 128 Jan 11 11:03 renderD128

eudv isn't running!

# service eudev status
udevd is not running ... failed!

eudev wont start as is can't find sed!

# service eudev start
/etc/init.d/eudev: 84: sed: not found
mknod: missing operand after ‘c!’
Special files require major and minor device numbers.
Try 'mknod --help' for more information

locating this line of code in /etc/init.d/eudev

# sed -n '84p' /etc/init.d/eudev
      c|b|c!|b!) mknod -m $mode $name $type $(echo $arg | sed 's/:/ /') ;;

locating sed:

# which sed
/usr/bin/sed

and the path

# echo $PATH
/usr/local/bin:/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin

but the script sets a different path on line 11:

# grep -n PATH /etc/init.d/eudev
11:PATH="/lib/udev:/sbin:/bin"

searching for eudev and grep packages

# apt list --installed | grep -E 'eudev\/|sed\/'
eudev/unstable,testing,now 3.2.14-1 amd64 [installed]
sed/unstable,testing,now 4.9-2 amd64 [installed]

Offline

#9 2024-01-11 14:48:10

stultumanto
Member
Registered: 2023-12-12
Posts: 42  

Re: [SOLVED] Xorg not detecting keyboard or mouse in Excalibur/Ceres

Hi rdav, I'm happy to see you've solved your issue! I'll go ahead and answer your question anyway, in case someone else needs this information in the future. I created a file named /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf with the following contents:

Section "Device"
      Identifier "Intel Graphics"
      Driver "Intel"
      Option "DRI" "3"
EndSection

It's also necessary to have the xserver-xorg-video-intel package installed. In most cases, people will have installed X11 via the xserver-xorg virtual package which pulls in all of the drivers automatically, so installing this package manually isn't required.

Of course, the Intel driver will only work on systems with Intel iGPUs! The Xorg documentation recommends using the modesetting driver with later versions of Intel iGPUs, but apparently the Intel-specific driver will also work with them. My system has a 2nd gen i5, and I haven't noticed a difference either way.

Offline

Board footer