The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2017-08-09 14:11:56

GNUser
Member
Registered: 2017-03-16
Posts: 150

USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

I'm on a Thinkpad T400 with Devuan Jessie + MATE. The laptop only came with USB 2.0 ports. However, it does have a 54 mm ExpressCard slot that until now has never been used.

As a little upgrade, I decided to get a an ExpressCard with two USB 3.0 ports (this one). Devuan seems to detect it:

bruno@thinkpad:~$ lspci
---snip---
04:00.0 USB controller: Renesas Technology Corp. uPD720202 USB 3.0 Host Controller (rev 02)
---snip---

But when I plug a thumbdrive into one of the USB 3.0 ports, nothing happens: Device doesn't automount, doesn't show up in caja's side pane, its little light doesn't even blink. The thumbdrive automounts in Devuan just fine when I use one of the laptop's built-in USB 2.0 ports.

I tried booting into my Debian Jessie + MATE partition--which I kept to kick around in troubleshooting situations such as this--and no problems there: In Debian, when I plug the same thumbdrive into one of the USB 3.0 ports, caja automounts it as expected.

Can you please help me make these USB 3.0 ports usable in Devuan Jessie?

EDIT: The fix (if you can call it that) is in post #8.

Last edited by GNUser (2017-08-31 19:01:30)

Offline

#2 2017-08-09 14:41:39

fungus
Member
From: Any witch way
Registered: 2017-07-12
Posts: 364
Website

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

We don't have dbus thankfully to be autoscrewing
Did you try editing you fstab and make a usb mounting directory on /media?

Read the part about using fstab to mount usb media.
https://devuan.org/os/documentation/dev … dbus#fstab

Online

#3 2017-08-09 14:48:16

GNUser
Member
Registered: 2017-03-16
Posts: 150

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

Devuan comes with dbus by default. I can confirm that dbus-daemon is running on my Devuan Jessie installation.

When I plug the same thumbdrive into a USB 2.0 port, it automounts to /media (specifically, to /media/bruno/PATRIOT).

Last edited by GNUser (2017-08-09 14:51:01)

Offline

#4 2017-08-09 15:16:12

FOSSuser
Member
From: Surrey/Hants border UK
Registered: 2016-12-11
Posts: 167

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

Likely needs firmware to use it, check to see what modules are being loaded, maybe non-free &/or not included in Devuan by default, if so try using a copy of it from the one that works.

Offline

#5 2017-08-09 15:21:19

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 650

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

Maybe it needs gvfs to automount?

Online

#6 2017-08-09 16:07:26

GNUser
Member
Registered: 2017-03-16
Posts: 150

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

Only free software from main repository on both Debian and Devuan, so that's not it.

I discovered (via lshw) that the driver is xhci_hcd. lsmod shows that the respective kernel module is loaded on both Debian and Devuan.

@fungus: Not to get political, but your signature invites it smile Respecting other people's right to free speech does not constitute endorsement of their worldview.

Last edited by GNUser (2017-08-31 13:33:04)

Offline

#7 2017-08-09 18:09:08

fungus
Member
From: Any witch way
Registered: 2017-07-12
Posts: 364
Website

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

GNUser wrote:

@fungus : Not to get political, ........ First Amendment .....

Not the place, not the time, I have already been banned once by golinux, but we do not all live in the US or have respect for constitutional amendments within dictatorships.

Online

#8 2017-08-09 18:16:17

GNUser
Member
Registered: 2017-03-16
Posts: 150

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

@fungus: Fair enough.

Back to the problem at hand. I definitely found a pattern: When the laptop is on AC power, the USB 3.0 ports on the ExpressCard work just fine. Strange that the card slot doesn't provide the card enough power to work when on battery power, since my battery is in good condition. Oh, well. I'll mark the issue as "solved".

Last edited by GNUser (2017-08-31 13:32:12)

Offline

#9 2017-08-09 18:48:46

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 650

Re: USB 3.0 expresscard detected but not working [SOLVED]

fungus wrote:

I have already been banned once by golinux . . .

Really?  From the time on jaromil's archived email (assuming UTC) - https://lists.dyne.org/lurker/message/2 … 43.en.html - I would have been sound asleep when it happened.

As to your sig etc. . . . it is an empty, adolescent gesture that accomplishes nothing of value but does create an environment that is  equally toxic as the one that you are opposing.   I keep hoping that maybe you'll grow up some day . . .

Online

Board footer