The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2017-04-26 06:30:29

millpond
Member
Registered: 2017-02-10
Posts: 11  

Sound on KDE

Dont know if the DE makes a difference, but in KDE system manager i cannot configure the sound device. It sees the sound chip, but it is grayed out, and only the dummy driver is enabled.

  wget http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh -O alsa-info.sh && bash alsa-info.sh

running that yields:

upload=true&script=true&cardinfo=
!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Wed Apr 26 06:17:23 UTC 2017


!!Linux Distribution
!!------------------

Any clues here???

I tried running some modprobe commands, but they were for Ubuntu, which seems to use a different version of /usr/bin/install





!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer:       
Product Name:       
Product Version:   
Firmware Version:  SGP4510H.86A.0125.2010.0121.1927
Board Vendor:      Intel Corporation
Board Name:        DP45SG


!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0501:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C01:01/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0C:00/status      11
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status      9


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    3.16.0-4-amd64
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      x86_64
Processor:         unknown
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     
Library version:    1.0.28
Utilities version:  1.0.28


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------



!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes

Jack:
      Installed - Yes (/usr/bin/jackd)
      Running - No


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------



!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]


!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:1b.0 0403: 8086:3a3e
    Subsystem: 8086:5001
--
01:00.1 0403: 1002:aa38
    Subsystem: 1545:aa38


!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_hda_intel: model=auto


!!Loaded sound module options
!!---------------------------


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw---- 1 root audio 116,  1 Apr 25 20:51 /dev/snd/seq
crw-rw---- 1 root audio 116, 33 Apr 25 20:51 /dev/snd/timer


!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

aplay: device_list:268: no soundcards found...

ARECORD

arecord: device_list:268: no soundcards found...

!!Amixer output
!!-------------


!!Alsactl output
!!--------------

--startcollapse--
--endcollapse--


!!All Loaded Modules
!!------------------

Module
tun
ip_set
cpufreq_conservative
cpufreq_stats
nfnetlink
cpufreq_userspace
cpufreq_powersave
binfmt_misc
uinput
nfsd
auth_rpcgss
oid_registry
nfs_acl
nfs
lockd
fscache
sunrpc
ip6table_filter
ip6_tables
iptable_filter
ip_tables
x_tables
ib_iser
rdma_cm
iw_cm
ib_cm
ib_sa
ib_mad
ib_core
ib_addr
iscsi_tcp
libiscsi_tcp
libiscsi
scsi_transport_iscsi
fuse
parport_pc
ppdev
lp
parport
cdc_acm
iTCO_wdt
iTCO_vendor_support
coretemp
evdev
kvm_intel
kvm
radeon
ttm
lpc_ich
pcspkr
serio_raw
winbond_cir
drm_kms_helper
rc_core
mfd_core
drm
i2c_i801
i2c_algo_bit
i2c_core
button
shpchp
acpi_cpufreq
processor
thermal_sys
ext4
crc16
mbcache
jbd2
crc32c_generic
btrfs
xor
raid6_pq
dm_mod
md_mod
hid_generic
usbhid
hid
sg
sr_mod
cdrom
sd_mod
crc_t10dif
crct10dif_generic
crct10dif_common
ata_generic
usb_storage
ata_piix
libata
psmouse
scsi_mod
firewire_ohci
firewire_core
crc_itu_t
ehci_pci
uhci_hcd
ehci_hcd
usbcore
usb_common
e1000e
ptp
pps_core


!!ALSA/HDA dmesg
!!--------------

[   11.759238] [drm] Connector 1:
[   11.759239] [drm]   HDMI-A-1
[   11.759240] [drm]   HPD4

Offline

#2 2017-04-26 06:45:40

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,981  

Re: Sound on KDE

@millpond . . . could you please use bb code tags.  It would make your post(s) so much easier to follow.  Thanks.

Offline

#3 2017-04-26 07:16:07

millpond
Member
Registered: 2017-02-10
Posts: 11  

Re: Sound on KDE

OK, I guess you mean this (didnt know if this forum software had them..)

root@devuan:~# lspci -k | grep -iA5 audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
	Subsystem: Intel Corporation Device 5001
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #1
	Subsystem: Intel Corporation Device 5001
	Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #2
--
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
	Subsystem: VISIONTEK Device aa38
02:00.0 FireWire (IEEE 1394): LSI Corporation FW322/323 [TrueFire] 1394a Controller (rev 70)
	Subsystem: Intel Corporation Device 5001
	Kernel driver in use: firewire_ohci

Offline

#4 2017-04-26 14:14:08

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,981  

Re: Sound on KDE

YES!  If you can find the time would be nice if you could edit your previous posts.  Thank you!!

Offline

Board footer