The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2018-08-15 13:59:35

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 147  

Nvidia error at boot

Hello:

This is similar to what was posted here.
https://dev1galaxy.org/viewtopic.php?id=2259

I'm starting another thread because it is a different set of drivers/hardware.

My dmesg is saying this:

[root@devuan groucho]# dmesg | grep -i nvidia
[    0.861399] udevd[97]: Error running install command for nvidia
[    0.873470] udevd[98]: Error running install command for nvidia
[   24.764575] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[   24.764577] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[   24.764587] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[   24.819430] nvidia 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0003)
[   24.860785] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20150116 for 0000:01:00.0 on minor 0
[   24.873668] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20150116 for 0000:02:00.0 on minor 1
[   24.886256] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  340.106  Tue Jan  9 15:10:23 PST 2018
[   33.730753] NVRM: on the primary VGA device. The NVIDIA Linux graphics driver

I have an up-to-date Devuan ASCII with Nvidia non-free drivers:

[root@devuan groucho]# uname -ap
Linux devuan 4.9.0-7-amd64 #1 SMP Debian 4.9.110-3+deb9u2 (2018-08-13) x86_64 GNU/Linux
[root@devuan groucho]# 

[root@devuan groucho]# apt-get upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
[root@devuan groucho]#

This is the hardware I'm using:

[root@devuan groucho]# inxi -G
Graphics:  Card-1: NVIDIA G84GL [Quadro FX 370]
                Card-2: NVIDIA G96GL [Quadro FX 580]
Display Server: X.org 1.19.2 driver: nvidia tty size: 120x40 Advanced Data: N/A for root
[root@devuan groucho]# 

These are the non-free drivers I have installed: (cleaned up the printout a bit)

[root@devuan groucho]# dpkg --list | grep -i nvidia
ii  glx-alternative-nvidia                           0.8.3~deb9u1
ii  libegl1-nvidia-legacy-340xx:amd64      340.106-2~deb9u1
ii  libgl1-nvidia-legacy-304xx-glx:amd64   304.137-5~deb9u1
ii  libgl1-nvidia-legacy-340xx-glx:amd64   340.106-2~deb9u1
ii  libgles1-nvidia-legacy-340xx:amd64     340.106-2~deb9u1
ii  libgles2-nvidia-legacy-340xx:amd64     340.106-2~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-304xx-cfg1:amd64      304.137-5~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-304xx-glcore:amd64    304.137-5~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-304xx-ml1:amd64       304.137-5~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-340xx-cfg1:amd64      340.106-2~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-340xx-eglcore:amd64   340.106-2~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-340xx-glcore:amd64    340.106-2~deb9u1
ii  libnvidia-legacy-340xx-ml1:amd64       340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-installer-cleanup                       20151021+4
ii  nvidia-kernel-common                        20151021+4
ii  nvidia-legacy-304xx-alternative           304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-driver                  304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-driver-bin             304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-driver-libs:amd64  304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-kernel-dkms        304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-kernel-support     304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-304xx-vdpau-driver:amd64 304.137-5~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-alternative        340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-driver             340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-driver-bin         340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-driver-libs:amd64  340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms        340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-kernel-support     340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-legacy-340xx-vdpau-driver:amd64 340.106-2~deb9u1
ii  nvidia-modprobe                        384.111-2~deb9u1
ii  nvidia-persistenced                    384.111-1~deb9u1
ii  nvidia-settings-legacy-304xx           304.134-1
ii  nvidia-settings-legacy-340xx           340.101-1
ii  nvidia-support                         20151021+4
ii  xserver-xorg-video-nvidia-legacy-304xx 304.137-5~deb9u1
ii  xserver-xorg-video-nvidia-legacy-340xx 340.106-2~deb9u1
[root@devuan groucho]# 

Save for the dmesg error and artifacts on two of the three screens when I start X, things seem to be working OK. 

As I have recently recovered from mucking up my X ...

https://dev1galaxy.org/viewtopic.php?id=2303

... I'm wondering if there's something else amiss.

Any idea as to the Nvidia error in dmesg?

I don't have a /etc/modprobe.d/lrm-video file ...

[root@devuan groucho]# cat /etc/modprobe.d/lrm-video
cat: /etc/modprobe.d/lrm-video: No such file or directory
[root@devuan groucho]#

... but I found a file that has the command:

[root@devuan groucho]# grep "install nvidia" /etc/modprobe.d/*
/etc/modprobe.d/nvidia.conf:install nvidia modprobe -i nvidia-legacy-340xx $CMDLINE_OPTS
/etc/modprobe.d/nvidia.conf:install nvidia-uvm modprobe nvidia ; modprobe -i nvidia-legacy-340xx-uvm $CMDLINE_OPTS
[root@devuan groucho]# 

Should I comment out these two lines in /etc/modprobe.d/nvidia.conf?

Thanks in advance,

A.

Offline

#2 2018-08-27 12:37:46

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 147  

Re: Nvidia error at boot

Hello:

There's no one here that can shed some light on this?

Thanks in advance.

A.

Last edited by Altoid (2018-08-27 12:38:22)

Offline

#3 2018-08-28 15:42:50

Ogis1975
Member
Registered: 2017-04-21
Posts: 55  

Re: Nvidia error at boot

As one of the possible solutions I can offer

apt-get install --reinstall nvidia-kernel-dkms

I do not know if this can help.

Offline

#4 2018-08-28 17:05:06

chris2be8
Member
Registered: 2018-08-11
Posts: 37  

Re: Nvidia error at boot

All I can suggest is raising a bug against udevd because the error message should say what the error was. Not just:

[    0.861399] udevd[97]: Error running install command for nvidia

In my previous career as a MVS systems programmer I went to some effort to ensure messages put out by programs I wrote had enough information to give a reasonable chance of working out what was wrong. It saved me a lot of work in the long run.

Chris

Offline

#5 2018-09-19 17:17:03

adant
Member
Registered: 2018-09-19
Posts: 2  

Re: Nvidia error at boot

Just found this forum and registered to add this point of reference:
I have 3, different, amd64 machines all running "ascii" and the non-free nvidia drivers. All three have different nvidia cards. All three machines generate the error described above:
[time] udevd[xx]: Error running install command for nvidia
I have ascii on all three as it works great and switched 2 of them from Mint because I don't like their direction {i.e. tested mint 19], and didn't like it.
Anyway all 3 machines work great, video works fine. I was searching to find out how to remove the erroneous error reported in dmesg, but it looks like we are not their yet smile

Offline

#6 2018-09-19 21:55:16

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 147  

Re: Nvidia error at boot

Hello:

adant wrote:

... found this forum and registered to add this ...

Welcome and thank you. :-)

adant wrote:

... 3, different, amd64 machines all running "ascii" ...
... non-free nvidia drivers.
... three have different nvidia cards.

OK.
Nice sampling.

adant wrote:

... generate the error described above:
[time] udevd[xx]: Error running install command for nvidia

Seems something common then?

adant wrote:

... ascii on all three ...
... switched 2 of them from Mint because ...

I went Ubunbtu -> Mint --> CrunchBang --> PCLinuxOS, allways two at the same time and got here for the same reasons with the exception of # ! which Newborough (developer) gave up on. 

So I plan to stay here for the long run.

adant wrote:

... alll 3 machines work great, video works fine.

Same here.

But there's a problem at boot time, right before the desktop comes up: on two of my three monitors I get artifacts made up of a sort checkerboard type design in black, grey and white square/rectangular portions of different sizes which last a few seconds.

Apparently no big deal but it is rather annoying.

I think it is (?) a problem with the package or the driver version used in the package because I did not get them (error in dmesg or artifacts) when I ran PCLinuxOS on this same rig. ie: exactly the same hardware but using Mate instead of Xfce.

Do you get any artifacts like the ones I am attempting to describe?
Maybe it's an issue due to the three monitor setup?

adant wrote:

... how to remove the erroneous error reported in dmesg, but it looks like we are not their yet smile

Ideally it would be good to know the origin of the error and act upon that.

Thank you very much for your input.

Cheers,

A.

Last edited by Altoid (2018-09-19 21:57:12)

Offline

#7 2018-09-20 22:53:12

adant
Member
Registered: 2018-09-19
Posts: 2  

Re: Nvidia error at boot

Thank you for the kind words A.

I tried turning off power supplies and rebooting but I do not get any artifacts during X startup. From my experience this is typically displaying the video memory before it has been initialised. So I agree not a "problem" but an annoying "unfinished" feeling on boot up. Could be the 3 monitor setup and how the video memory is assigned, I really don't know.

As another reference I am using single screens, my lovely Nokia 445PRO monitor and some cheapo old ACER lcds. I am running XFCE, not impressed with v4.12 (hate the new look scroll bars) but dislike all the others more smile
Sorry, I have more consolation than help I guess...

Cheers mate,
Adant.

Offline

#8 2018-09-20 23:14:53

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,371  

Re: Nvidia error at boot

adant wrote:

I am running XFCE, not impressed with v4.12 (hate the new look scroll bars) but dislike all the others more smile

You can get the "classic" scrollbar with the Clearlooks-Phenix-DarkPurpy theme.Clearlooks-Phenix-DarkPurpy theme

To get the entire boot to desktop theme, install desktop-base.

Offline

#9 2018-09-22 22:01:25

thierrybo
Member
Registered: 2017-11-11
Posts: 16  

Re: Nvidia error at boot

I am also running a fresh devuan ascii, first installed nouveau, then "nvidia-drivers" 390 from ascii-backports : same message, but all is working fine. (GTX-760)

Offline

#10 2018-09-23 00:00:55

HextorBRX
Member
Registered: 2017-08-20
Posts: 98  

Re: Nvidia error at boot

bbswitch-dkms should solve your problem but it will deactivate your dedicated graphic card. Do you need help to install it?

Offline

Board footer