The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2020-06-01 04:24:42

toru
Member
Registered: 2020-04-12
Posts: 21  

[Solved] Two new concerns

(using new Beowulf RC)

1.  For some reason, Synaptic has stopped working, period.  It worked fine after I made this install, but after I rebooted the system for the first or second or something time, it would no longer work.  I tried to reboot the system again, reinstall it, and even purge and reinstall it, no dice.  Worked fine in Ascii as well.

2.  I don't have any sound.  When I open the sound settings, the sound bar is greyed out.  The sound icon doesn't appear in the panel.  It lists HD-Audio Generic and HDA ATI HDMI as devices but neither seem to do anything.  This worked fine in Ascii as well, on this computer, and with the kernel that was backported from Beowulf.  It shouldn't require any firmware, since it didn't on Ascii.  I'm using headphones, but it doesn't work with or without headphones plugged in.  But here:

$ lspci -knn | grep -A2 Audio
00:01.1 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15b3]
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device [1025:1192]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
--
00:09.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h (Models 60h-6fh) Audio Controller [1022:157a]
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Family 15h (Models 60h-6fh) Audio Controller [1025:1192]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
$ aplay -Ll
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
jack
    JACK Audio Connection Kit
pulse
    PulseAudio Sound Server
hdmi:CARD=HDMI,DEV=0
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
usbstream:CARD=HDMI
    HDA ATI HDMI
    USB Stream Output
default:CARD=Generic
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Default Audio Device
sysdefault:CARD=Generic
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Front speakers
surround21:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
dmix:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC255 Analog
    Hardware device with all software conversions
usbstream:CARD=Generic
    HD-Audio Generic
    USB Stream Output
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC255 Analog [ALC255 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Thank you for reading.

Last edited by toru (2020-06-12 15:54:44)

Offline

#2 2020-06-01 05:12:53

Dutch_Master
Member
Registered: 2018-05-31
Posts: 144  

Re: [Solved] Two new concerns

I had a similar issue on Beowulf when I tried it some time ago: https://dev1galaxy.org/viewtopic.php?id=3430 (post 6!). It appears privilege-escalation has changed since Ascii, post 8 (same thread) has the answer, although I ended up re-installing Ascii instead.

Offline

#3 2020-06-01 19:38:13

toru
Member
Registered: 2020-04-12
Posts: 21  

Re: [Solved] Two new concerns

Thanks but that doesn't seem to be the problem.

Update:  Ironically if I REMOVE the "ALWAYS_SET_PATH yes" from /etc/default/su and reboot, then synaptic works.  So that helps to explain things a lot.  And when I ran it from the terminal when it wasn't working, I would get this:

$ synaptic-pkexec
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyUnable to init server: Could not connect: Connection refused
Failed to initialize GTK.

Probably you're running Synaptic on Wayland with root permission.
Please restart your session without Wayland, or run Synaptic without root permission

I can just use "su -" I guess though so this isn't a big deal, but it might turn out to be useful for me to know how to make this work without removing "ALWAYS_SET_PATH yes".  I don't know how much it will end up mattering though.

On the sound front, not much has changed.  Removing "ALWAYS_SET_PATH yes" didn't make the sound work.  I realized that I hadn't actually tried selecting another sound device though so I tried that and while it made the sound bar appear in the sound preferences dialog window, the bar only goes up to 100% and it doesn't actually fix the sound.  Nothing's playing, and there's no sound icon in my panel still.

Offline

#4 2020-06-01 19:47:01

larsH
Member
Registered: 2020-05-05
Posts: 85  

Re: [Solved] Two new concerns

Hi

Look here https://dev1galaxy.org/viewtopic.php?id=3541. See down the page if it solves your problem

Have a nice day
Lars H

To ADMIN: Could we please have sound problems in a sticker. It is the same over and over ;-))

Last edited by larsH (2020-06-01 19:48:31)

Offline

#5 2020-06-01 20:02:23

toru
Member
Registered: 2020-04-12
Posts: 21  

Re: [Solved] Two new concerns

Thank you, commenting out autospawn=no fixed it.

So it appears that both of these concerns are already resolved.  I'll mark the thread as solved soon if I don't realize the sound concern is somehow still a concern or something.

I do have another concern or two but out of respect for the time of the people here I will try more to resolve these myself before posting them.

Last edited by toru (2020-06-01 20:03:45)

Offline

#6 2020-06-01 20:24:35

golinux
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,956  

Re: [Solved] Two new concerns

That information is all over devuan channels and documentation for those who care to rtfm.

Offline

Board footer