The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2024-03-06 10:14:44

bai4Iej2need
Member
From: Ortenau
Registered: 2021-04-25
Posts: 103  

[SOLVED] Dual Display on Dual screen with HDMI(i915) and nvidia Card / xrandr

Currently my setup works with xorg.conf

Section "ServerLayout"
	Identifier     "Schreibtisch"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"		 
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
#	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
	Load	"glx"
	Load	"intel"
	Load	"nvidia"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "libinput"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "libinput"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Lenovo"
	ModelName    "L24e-30"
	Option	     "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor1"
	VendorName   "Lenovo"
	ModelName    "L1951p"
	Option	     "DPMS"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "Card0"
	Driver      "intel"
	BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Device"
	VendorName  "NVIDIA Corporation"
	Identifier  "Card1"
	Driver      "nvidia"
	BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
		Modes     "1920x1080"
	EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen1"
	Device     "Card1"
	Monitor    "Monitor1"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 3
		Depth     24
		Modes     "1440x900"
	EndSubSection
EndSection

Section "ServerFlags"
	Option	"Xinerama"		"1" 
	Option	"AutoAddDevices"	"true"
	Option	"AutoAddGPU"		"false"
	Option	"AutoEnableDevices"	"true"
EndSection

Section "Extensions"
    Option         "COMPOSITE" "Disable"
EndSection

but Xrandr does not detect the 2nd monitor
from terminal:

xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 530mm x 300mm
   1920x1080     60.00*+  74.97    50.00    59.94  
   1920x1080i    60.00    50.00    59.94  
   1680x1050     59.88  
   1600x900      60.00  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1440x900      59.90  
   1152x864      75.00  
   1280x720      60.00    50.00    59.94  
   1024x768      75.03    60.00  
   800x600       75.00    60.32  
   720x576       50.00  
   720x480       60.00    59.94  
   640x480       75.00    72.81    60.00    59.94  
   720x400       70.08  
HDMI2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

With Xinerama 0 the right screen (nvidia) remains dark.
With Xinerama 1, the virtual screen extend over both monitors. Mouse moves and windows can be shifted around.

the Xorg.0.log is this

[ 62246.167] 
X.Org X Server 1.20.11
X Protocol Version 11, Revision 0
[ 62246.167] Build Operating System: linux Debian
[ 62246.167] Current Operating System: Linux thinkstation 5.10.0-28-amd64 #1 SMP Debian 5.10.209-2 (2024-01-31) x86_64
[ 62246.167] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.10.0-28-amd64 root=UUID=e26f69aa-878b-46ca-8a16-c90ac9e06e62 ro quiet 2
[ 62246.167] Build Date: 22 January 2024  06:21:42AM
[ 62246.167] xorg-server 2:1.20.11-1+deb11u11 (https://www.debian.org/support) 
[ 62246.167] Current version of pixman: 0.40.0
[ 62246.167]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[ 62246.167] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 62246.167] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Mar  6 10:17:31 2024
[ 62246.167] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[ 62246.167] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 62246.167] (==) ServerLayout "Schreibtisch"
[ 62246.167] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[ 62246.167] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[ 62246.167] (**) |   |-->Device "Card0"
[ 62246.167] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[ 62246.167] (**) |   |-->Monitor "Monitor1"
[ 62246.167] (**) |   |-->Device "Card1"
[ 62246.167] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[ 62246.167] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[ 62246.167] (**) Option "Xinerama" "0"
[ 62246.167] (**) Option "AutoAddDevices" "true"
[ 62246.167] (**) Option "AutoEnableDevices" "true"
[ 62246.167] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
[ 62246.167] (**) Automatically adding devices
[ 62246.167] (**) Automatically enabling devices
[ 62246.167] (**) Not automatically adding GPU devices
[ 62246.167] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 62246.167] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[ 62246.167]    Entry deleted from font path.
[ 62246.167] (**) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        built-ins,
        /usr/share/fonts/X11/misc,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/X11/Type1,
        /usr/share/fonts/X11/100dpi,
        /usr/share/fonts/X11/75dpi,
        built-ins
[ 62246.167] (**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 62246.167] (**) Extension "COMPOSITE" is enabled
[ 62246.167] (II) Loader magic: 0x564bf6f48e40
[ 62246.167] (II) Module ABI versions:
[ 62246.167]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 62246.167]    X.Org Video Driver: 24.1
[ 62246.167]    X.Org XInput driver : 24.1
[ 62246.167]    X.Org Server Extension : 10.0
[ 62246.168] (++) using VT number 7

[ 62246.168] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 62246.168] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[ 62246.168] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 62246.183] (--) PCI: (0@0:2:0) 8086:3e92:17aa:3138 rev 0, Mem @ 0x62000000/16777216, 0x40000000/268435456, I/O @ 0x00004000/64
[ 62246.183] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1c30:10de:11b3 rev 161, Mem @ 0x63000000/16777216, 0x50000000/268435456, 0x60000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[ 62246.183] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 62246.183] (II) LoadModule: "glx"
[ 62246.183] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 62246.183] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.183]    compiled for 1.20.11, module version = 1.0.0
[ 62246.183]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[ 62246.183] (II) LoadModule: "intel"
[ 62246.183] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 62246.184] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.184]    compiled for 1.20.11, module version = 2.99.917
[ 62246.184]    Module class: X.Org Video Driver
[ 62246.184]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[ 62246.184] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 62246.184] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 62246.184] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 62246.184]    compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[ 62246.184]    Module class: X.Org Video Driver
[ 62246.184] (II) LoadModule: "intel"
[ 62246.184] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 62246.184] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.184]    compiled for 1.20.11, module version = 2.99.917
[ 62246.184]    Module class: X.Org Video Driver
[ 62246.184]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[ 62246.184] (II) UnloadModule: "intel"
[ 62246.184] (II) Unloading intel
[ 62246.184] (II) Failed to load module "intel" (already loaded, 0)
[ 62246.184] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 62246.184] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 62246.184] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 62246.184]    compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[ 62246.184]    Module class: X.Org Video Driver
[ 62246.184] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 62246.184] (II) Unloading nvidia
[ 62246.184] (II) Failed to load module "nvidia" (already loaded, 0)
[ 62246.184] (II) LoadModule: "libinput"
[ 62246.184] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/libinput_drv.so
[ 62246.185] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.185]    compiled for 1.20.8, module version = 0.30.0
[ 62246.185]    Module class: X.Org XInput Driver
[ 62246.185]    ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[ 62246.185] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
        i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
        915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
        Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
        GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[ 62246.185] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics
[ 62246.185] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics
[ 62246.185] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics
[ 62246.185] (II) NVIDIA dlloader X Driver  470.223.02  Sat Oct  7 15:36:12 UTC 2023
[ 62246.185] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 62246.185] (II) intel(0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20200917
[ 62246.185] (II) intel(0): SNA compiled: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20200714-1+deb11u1 (Julien Cristau <jcristau@debian.org>)
[ 62246.185] (II) intel(0): SNA compiled for use with valgrind
[ 62246.204] (II) Loading sub module "fb"
[ 62246.204] (II) LoadModule: "fb"
[ 62246.205] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 62246.205] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.205]    compiled for 1.20.11, module version = 1.0.0
[ 62246.205]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 62246.205] (II) Loading sub module "wfb"
[ 62246.205] (II) LoadModule: "wfb"
[ 62246.205] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 62246.205] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[ 62246.205]    compiled for 1.20.11, module version = 1.0.0
[ 62246.205]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 62246.205] (II) Loading sub module "ramdac"
[ 62246.205] (II) LoadModule: "ramdac"
[ 62246.205] (II) Module "ramdac" already built-in
[ 62246.205] (--) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) HD Graphics
[ 62246.205] (--) intel(0): CPU: x86-64, sse2, sse3, ssse3, sse4.1, sse4.2, avx, avx2; using a maximum of 6 threads
[ 62246.205] (==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
:

1. there is a lot of loading and unloading modules, which may also explain complained slowness . Can this be avoided?

2. How to get xrandr working ? xrandr conflicts with xinerama. But i need xinerama for both monitors at the moment.


The devil, you know, is better than the angel, you don't know. by a British Citizen, I don't know too good.
One generation abandons the enterprises of another like stranded vessels. By Henry David Thoreau, WALDEN, Economy. Line 236 (Gutenberg text Version)
broken by design :
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo … bug=958390

Offline

#2 2024-03-06 14:25:15

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 1,501  

Re: [SOLVED] Dual Display on Dual screen with HDMI(i915) and nvidia Card / xrandr

Hello:

I assume you are using Nvidia drivers.
If so, RandR may/will not work along with Xinerama.

I use a pair of FX580 cards for three 19" monitors with the (now unsupported) Nvidia 340.108 drivers and an xorg.conf file I managed to put together after a very long trial and error process, obviously with Xinerama enabled.

At one point, on every boot my /var/log/Xorg.0.log file reads:

~$ cat /var/log/Xorg.0.log
--- snip ---
[    91.365] (WW) NVIDIA: The Composite and Xinerama extensions are both enabled, which
[    91.365] (WW) NVIDIA: is an unsupported configuration.  The driver will continue
[    91.365] (WW) NVIDIA: to load, but may behave strangely.
[    91.365] (WW) NVIDIA: Xinerama is enabled, so RandR has likely been disabled by the    # <----  !!!
[    91.365] (WW) NVIDIA: X server.
--- snip ---

I believe this is applicable to all Nvidia drivers (unsupported or not) but I am absolutely not sure about that.

That said, I have recently seen that the nouveau driver works quite well (daedalus-live desktop *.iso).

You may want to consider trying out the live daedalus *.iso and see for yourself.
I was quite surprised to see how well it worked and how easily I could make the monitors behave as I wanted.

Best,

A.

Offline

#3 2024-03-12 20:16:40

deepforest
Member
Registered: 2020-03-24
Posts: 319  

Re: [SOLVED] Dual Display on Dual screen with HDMI(i915) and nvidia Card / xrandr

@bai4Iej2need
are you sure that you use proprietary Nvidia driver and Nouveau is blacklisted?

Offline

#4 2024-03-27 16:26:57

bai4Iej2need
Member
From: Ortenau
Registered: 2021-04-25
Posts: 103  

Re: [SOLVED] Dual Display on Dual screen with HDMI(i915) and nvidia Card / xrandr

Have upgraded to daedalus
Problem has been solved efficiently on the NVIDIA Board See there:
https://forums.developer.nvidia.com/t/k … ore/287257


The devil, you know, is better than the angel, you don't know. by a British Citizen, I don't know too good.
One generation abandons the enterprises of another like stranded vessels. By Henry David Thoreau, WALDEN, Economy. Line 236 (Gutenberg text Version)
broken by design :
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo … bug=958390

Offline

Board footer