The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2021-08-08 17:59:45

recklessswing
Member
Registered: 2020-12-18
Posts: 5  

Is it possible to use pipewire in devuan 4?

In debian wiki, there are some systemd commands. Couldn't find sysvinit equivalent of them. What to do?

Offline

#2 2021-08-08 20:31:28

larsH
Member
Registered: 2020-05-05
Posts: 184  

Re: Is it possible to use pipewire in devuan 4?

Hi

It is currently only possible to start pipewire manually in every session. Their scripts is currently depending on systemd. So I think a no go currently on devuan. And the main developer is the same who invented the pulseaudio crap. So I am suspicious to pipewire. It might develop a new systemd on the multimedia front.

You might have a look on the situation on gentoo: https://wiki.gentoo.org/wiki/PipeWire

Have a nice day

Last edited by larsH (2021-08-08 20:32:24)

Offline

#3 2021-08-08 21:05:14

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2019-03-24
Posts: 1,697  
Website

Re: Is it possible to use pipewire in devuan 4?

Alpine uses a file at /etc/xdg/autostart/ to run PipeWire automatically for most desktops:

https://git.alpinelinux.org/aports/tree … re.desktop

larsH wrote:

the main developer is the same who invented the pulseaudio crap

No, the PipeWire creator & main developer is Win Taymans. EDIT: although they do work for Red Hat :-)

Last edited by Head_on_a_Stick (2021-08-08 21:06:10)


antifa ftw!

Offline

#4 2021-08-21 08:48:35

EDX-0
Member
Registered: 2020-12-12
Posts: 17  

Re: Is it possible to use pipewire in devuan 4?

larsH wrote:

It is currently only possible to start pipewire manually in every session.

and that is a non issue, since i use a window manager i already start pulse on .xprofile

! pidof pulseaudio >/dev/null &&
setsid -f pulseaudio --start >/dev/null 2>&1 &

i'm waiting on the pipewire documentation so that i can either add pipewire support to the volume module i have on my bar or write a new one targeting pipewire

as despite the fact that is a redhat project it seems to be better than pulse with the promise of reduced latency and jack integration it means no longer there's a need for messing with the awful pulse loopbacks and instead audiostreams can be managed on a jack patchbay

Offline

#5 2021-08-23 07:57:31

larsH
Member
Registered: 2020-05-05
Posts: 184  

Re: Is it possible to use pipewire in devuan 4?

Hi

Yeah, it looks like a better solution than pulseaudio. But again is Redhat making a big monolithic system. Video and audio in one solution. To me it does not look as the best solution. But lets see how things goes when pipewire matures.

Have a nice day

Offline

#6 2021-08-25 23:54:37

EDX-0
Member
Registered: 2020-12-12
Posts: 17  

Re: Is it possible to use pipewire in devuan 4?

the video thing is only necesary for wayland since wayland doesn't allow desktop capture like x11 does

Offline

Board footer