The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2018-12-21 16:35:57

kuleszdl
Member
Registered: 2018-11-03
Posts: 45  

[Solved] LiveCD fails to boot, spams consoles with "Auth failure"

Hi,

I tried booting the Devuan live amd64 livecd image on a few older Thinkpads (X200, T400s etc.) but the screen stays black and all console are spammed with "Authentication failure". Image used:

devuan_ascii_2.0.0_amd64_desktop-live.iso

Is this a known issue?

Last edited by kuleszdl (2018-12-21 23:50:49)

Offline

#2 2018-12-21 18:42:54

fsmithred
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,045  

Re: [Solved] LiveCD fails to boot, spams consoles with "Auth failure"

It's not a known issue. That iso should work on hardware as new as yours. (2008?)

How far into the boot do you get?

Make sure the boot command contains 'username=devuan'.

Maybe try adding 'nomodeset' to the boot command. (That might be in the failsafe entry, which you should also try.)

Offline

#3 2018-12-21 23:52:27

kuleszdl
Member
Registered: 2018-11-03
Posts: 45  

Re: [Solved] LiveCD fails to boot, spams consoles with "Auth failure"

Many thanks, adding username=devuan actually did the trick! Indeed, I booted it manually from (my own) GRUB, but I could sweat I've seen this issue as well when using the regular syslinux loader that starts up from the liveCD.

Offline

#4 2018-12-22 00:05:48

kuleszdl
Member
Registered: 2018-11-03
Posts: 45  

Re: [Solved] LiveCD fails to boot, spams consoles with "Auth failure"

Similar symptom but different failure: I was able to reproduce the "black screen" issue on a X200t running the Lenovo factory BIOS, but in this case I can't switch to the console as the screen stays all black. Failsafe and nomodeset do not help either. Double-checked with the T400s and another X200, but there it seems to work fine. So only the X200t seems to be affected so far.

Offline

#5 2018-12-22 01:29:57

fsmithred
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 1,045  

Re: [Solved] LiveCD fails to boot, spams consoles with "Auth failure"

The failsafe  entry in  the  syslinux boot menu is missing 'username=devuan'. I checked the amd64 so far. It's probably the same in the i386. Thanks for bringing this to my attention.  If/when we do a point release, I'll fix it. (And in beowulf, too.)

Offline

Board footer