The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2020-12-03 14:26:49

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 529  

Asus 1000HE SATA question

Hello:

Sorry if this is a bit OT, but I have not found a valid definitive answer on-line.

I put a spare HDD in my 1000HE to try Beowulf i386.

The drive (Seagate ST9160310AS) has a  SATA 3Gb/s.
http://www.seagate.com/docs/pdf/datashe … 5400_5.pdf

hdparm confirms it:

groucho@eee-dev3:~$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i speed
[sudo] password for groucho: 
	   *	Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
	   *	Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)   <---
groucho@eee-dev3:~$ 

The 1000HE's SATA controller is this one:

groucho@eee-dev3:~$ lspci | grep -i sata
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [AHCI mode] (rev 02)
groucho@eee-dev3:~$ 

I have not seen it in the Asus spec sheet but it is reported that the ICH7-M in the 1000HE is SATA II capable.

But looking at my dmesg output, I see that the SATA link is only 1.5Gbs.

groucho@eee-dev3:~$ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[    5.362162] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
groucho@eee-dev3:~$

Is this some sort of configuration problem or is it just that the 1000HE is not Sata II?
Maybe the DHs at Intel disabled it?
Would not be at all surprised.

I was planning to get a SSD but if this is locked at 1.5Gbs, I don't think it would make sense.

Thanks in advance,

A.

Offline

#2 2020-12-03 14:36:02

Altoid
Member
Registered: 2017-05-07
Posts: 529  

Re: Asus 1000HE SATA question

Hello:

Altoid wrote:

Maybe the DHs at Intel disabled it?

Came across this, just after I posted.
See http://forum.notebookreview.com/threads/ich7-m.460478/

... the southbridge chipset on this mobo is part of the ICH7-M family and does not support SATA II while its desktop counterpart does.

So, no SATA II for the mobile version.

Cheers,

A.

Offline

Board footer