The officially official Devuan Forum!

You are not logged in.

#1 2017-11-29 19:03:18

rolfie
Member
Registered: 2017-11-25
Posts: 41  

Delay on shutdown closing luks containers

Got a Devuan Jessie encrypted working. A nuisance I have seen is a about 60s delay during the shutdown of the PC when stopping the 2 crypto disks. Here is a shortened transcript from a screenshot from a VM:

[....] Stopping remaining crypto disks...sda2_crypt (busy)..... ....... 
[FAILsda2_crypt (busy)...sda2_crypt (busy).....sda2_crypt (busy) failed.
sda3_crypt (busy)...sda3_crypt (busy)..... ......
....
[FAILsda3_crypt (busy)...sda3_crypt (busy).....sda3_crypt (busy) failed.
done.
[FAIL] Stopping early crypto disks ...sda2_crypt (busy)...failed.
[FAILcrypt (busy)...failed.
done.
[Info] Will now halt.

The first line is displayed, then it takes about one minute until the rest is shown. The same happens in a VM with a Jessie upgraded to Ascii.

I get a similar message on my Wheezy workstation, but no delay.

Anything I can do, a tweak? Or is this a bug?

Thanks, Rolf

Offline

#2 2017-12-27 18:22:33

rolfie
Member
Registered: 2017-11-25
Posts: 41  

Re: Delay on shutdown closing luks containers

After some updates the behaviour of my Devuan Jessie installation finally has changed. No idea what may have caused this.

Now I just get

INIT: Switching to runlevel: 0
INIT: Sending processes the TERM signal
rpcbind: rpcbind teminating on signal. Restart with "rpcbind -w"

After this message appears, it only takles a few seconds until the mainboard is powered off. This is how I like to see it.

The ASCII VM still behaves the same as before. 

Hints/comments are welcome.

Regards, rolfie

Offline

#3 2018-02-04 14:54:50

arjan
Member
Registered: 2018-02-02
Posts: 5  

Re: Delay on shutdown closing luks containers

I am seeing the same after upgrading to Ascii. But I did not have this on Devuan Jessie. I would also appreciate any clues.

Offline

#4 2018-02-08 20:40:38

fsmithred
Administrator
Registered: 2016-11-25
Posts: 875  

Re: Delay on shutdown closing luks containers

arjan, does it eventually shut down, or does it hang forever? I get about a 30-second delay during shutdown. It's a known problem. I don't know if there's a fix.

https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo … bug=792552

Someone on that thread also mentioned this one:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo … bug=791944

Offline

#5 2018-02-08 23:53:49

arjan
Member
Registered: 2018-02-02
Posts: 5  

Re: Delay on shutdown closing luks containers

I no longer see the messages about sda2_crypt like mentioned above, instead a terminal login prompt appears, then after about 20-30 seconds it shuts down.

Offline

Board footer